Boerkas en Boerkinis

boerkaIk ga de eerste zijn om te zeggen dat ik mij niet direct comfortabel voelde toen ik de eerste keer een Burqa zag.
Maar ik besef ook dat mijn gevoel maar een gevoel is en dat, zolang het uit vrije wil gebeurt, ik mij even oncomfortabel moet voelen over iemand met een burqa als iemand met een bivakmuts. Helaas is dat een eenzaam besef. In 2010 (en door de val van regering opnieuw in 2011) werd een verbod op gezichtsbedekking bijna  unaniem gestemd met argumenten rond “herkenbaarheid” en “bescherming van de vrouw”. Maar die herkenbaarheid is nooit een probleem geweest in de afgelopen eeuw toen er meer last was van overvallen en misdaad. En als ik op mijn fiets in de winter -dik ingeduffeld met enkel mijn ogen zichtbaar- door de sneeuw ploeter, is er geen agent die er aan denkt om mij tegen te houden. En wat bescherming van de vrouw betreft: als er vrouwen zijn die niet buiten mogen zonder burqa zetten we hen vast met hun gevaarlijke partner, en de vrouwen die dat uit vrij wil doen om zich veiliger te voelen beschermen we ook niet. Waarom komt zo’n voorstel er dan toch door? Omdat wij ons beter voelen als we zo’n wandelende tent niet moeten zien, om onze irrationale angst hiervoor te bevestigen.

boerkini

Vandaag zijn we opnieuw vertrokken (of al begonnen) om iets waar we irrationeel bang voor zijn te verbieden: de Boerkini. Een soort duikerspak om mee te zwemmen. Mij maakt het niet wat mensen dragen tijdens het zwemmen, zolang het maar hygiënisch en veilig is. Volgens Center Parks is een boerkini perfect veilig en hygienisch dus maak ik mij geen zorgen. Maar volgens de N-VA gaat het daar niet over, het gaat over de integratie en gelijkheid tussen man en vrouw. Want vrouwen in zo’n boerkini kunnen toch niet gelijkwaardig en geïntegreerd zijn? Toch? Wel, als het dragen van een badpak of bikini een teken is van integratie, dan ken ik vrouwen die niet goed geïntegreerd zijn, want zij voelen zich comfortabeler met een zwemshort in plaats van een verhullend bikinibroekje. Het in vraag stellen van de naaktheid die wij in onze zwembaden als standaard aanzien is allesbehalve een teken van mislukte integratie. En als een boerkini een teken is van ongelijkheid tussen man en vrouw, dan vind ik dat we direct voor echte gelijkheid moeten gaan en mannen verplichten om hun tepels te bedekken. Ach ja, waarom niet direct kiezen voor een verplicht unisex badpak. Dan kunnen we allemaal gezellig samen gelijk en geïntegreerd in het water ploeteren en vaststellen dat het maar een saaie boel is.

Als er sprake is van onderdrukking moeten we daar tegen optreden, we kunnen niet toestaan dat mensen bepaalde kledij moeten dragen tenzij daar gegronde rationele redenen voor zijn. Dit betekent dat we moeten optreden tegen de verplichting om een boerkini te dragen, maar ook optreden tegen de verplichting een badpak/bikini te dragen.

Advertenties

2 thoughts on “Boerkas en Boerkinis

 1. Allemaal naakt naar het zwembad! Misschien op een zonnige dag en in Antwerpen, dan kan het nog leuk worden als de burgemeester een waterkanon inzet.
  Maar serieus, wat gaan onze kleinkinderen denken als ze horen dat aan het begin van de eenentwintigste eeuw een politicus serieus kon genomen worden, die denkt dat kledingkeuze thuishoort in een debat over de waarden van onze Westerse samenleving?

 2. Probleem met het boerkini verbod op te heffen, op grond van godsdienstige vrijheid, is dat het dan verplicht word aan kinderen. In Duitsland is een uitspraak van de rechter, waar de kinderen verplicht werden om te gaan zwemmen in boerkini, omdat ze anders niet mochten zwemmen van hun ouders. Moslim kinderen die zwemmen in boerkini, doen dit niet uit vrije keuze.
  De problematiek gaat ook veel dieper: in feite, mag de man ook geen zwemslip/speedo aanhebben in het zwembad, van deze moslima’s, volgens hun godsdienst.
  Bovendien, zijn er ook moslims, voor wie het niet toegelaten is, dat er mannen aanwezig zijn in het zwembad en de cafetaria. Ook dit zou dan, op grond van godsdienstige vrijdheid, moeten mogelijk zijn.
  Het is geen debat over hype mode, maar over godsdienstvrijheid en gendergelijkheid. Volgens de rechten van de mens, kan enkel op basis van godsdienstvrijheid, iets afgedwongen worden, als het gebeurt uit vrije wil. Je kan nog discussiëren over de vrije wil van die vrouwen, op het vlak van boerkini en het gescheiden zwemmen met mannen, maar die kinderen hebben geen keuze. Ze kunnen enkel kiezen tussen boerkini of boerkini.
  We mogen ons niet zo maar laten verleiden om er een kledingsdebat van te maken, maar we moeten ons afvragen of we wel willen dat vrouwen/kinderen verplicht denigrerende kledij moeten dragen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s