Waarom is een Griekse schuldherschikking zo onbespreekbaar?

Griekenland wil graag een schuldherschikking –het kwijtschelden of uitstellen van terugbetalingen- omdat het anders geen toekomst ziet. De schuldeisers-waaronder België- zeggen daar natuurlijk niet zo maar ja op. Want als je zomaar ja zegt kan er iets optreden als “moral hazard”: Griekenland of andere landen zouden zich in de toekomst kunnen laten afzakken op vlak van overheidsfinanciën omdat ze weten dat ze toch gered gaan worden. Maar het gevaar van moral hazard is langzamerhand geweken zoals Andreas Tirez beschrijft in de tijd.
Dit is ook wat Lode Vereeck zegt: “Geen enkele Portugees of Spanjaard wil een Griek zijn. De situatie in Griekenland is op dit moment dermate slecht dat er geen enkel land tot daar zou willen afzakken voor een schuldherschikking.

Maar we kunnen ook iets egoïstischer denken. Een reden om de schuldherschikking te weigeren kan perfect zijn “wij willen gewoon ons geld terug zoals afgesproken”. Perfect legitiem. Maar de vraag is: kan het wel? Want we kunnen geen geld opeisen dat Griekenland niet heeft. En als de Griekse economie het helemaal laat afweten omdat de overheid niet meer over voldoende middelen beschikt om te voorzien in de basisbehoeften van een staat staan we al helemaal nergens. Hieronder staan de toekomstige betalingen die Griekenland moet doen (tot 2057) om zijn leningen af te betalen (bron: The Guardian, zerohedge).

Uit deze cijfers blijkt dat zelfs als Griekenland een sterke groei kent voor de komende 15 jaar, ze nog steeds een schuldniveau hebben dat het IMF als ‘unsustainable’ ziet. Nu is er de hele discussie van de 1,6 miljard (ja, dat is nog eens 1600 keer zo veel als ze hier hebben opgehaald). Dat is niet vergeleken met wat komen moet, de komende 5 jaar (dit jaar niet eens meegerekend) moet Griekenland zo’n 40 miljard euro terugbetalen. Dat is zo’n 740€ per Griek per jaar. Maar met de werkloosheid in Griekenland -25%- hebben maar 4,7 miljoen mensen een job. Bijgevolg is zou elke werkende Griek elk jaar zo’n 1500€ moeten afdragen enkel voor die schulden.  Als je dan weet dat de gemiddelde Griek zo’n 18 000€ bruto (9000€ netto) per jaar verdient besef je dat dit absoluut onhaalbaar is. Wij zullen nooit ons geld volledig terug zien.

Dus komt de automatische vraag: “Waarom is de schuldherschikking zo onbespreekbaar?”


A:sᴉ sʞuᴉl lɐɐɔᴉpɐɹ ƃuᴉɹǝƃǝɹ ǝp ʇɐpɯo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s