Politiek en beleid: 2 aparte zaken

Je hoort het wel vaker, blijkbaar is er een onderscheid tussen de politici en de burgers alsof  politicus een aparte klasse  is die alles bepaalt en de burger maar moet afwachten. Ook gisteren in Het Journaal op één: “De politiek moet volgens de Vlaming daar mee bezig zijn”, “Het is aan de politiek om daarmee aan de slag te gaan”. Het is raar dat ze dat zeggen want k dacht dat in een echte democratie burgers het beleid bepaalden.

De term “de politiek” heeft eigenlijk een heel spijtige invulling. We verwijzen er vooral mee naar de mensen die politicus zijn en de partijen. Iemand die veel weet over politiek kent de namen en de partijen van de ministers, weet wie het voor het zeggen heeft in welke partij, waar de partijen voor staan, etc. Tegelijk wordt iemand die veel weet over beleid, weet welke maatregelen daar best getroffen worden of het goed kan uitleggen niet noodzakelijk geassocieerd met politiek. Sterker nog: meestal willen die mensen er helemaal niet mee geassocieerd zijn. Zo verdwijnt eigenlijk de associatie politiek en beleid. Dat zie je ook in de media waar politieke berichtgeving stteds vaker draait rond partijen en personen. Deze ochtend sloeg ik De Morgen open en voor de tweede dag op rij gaat het over het ACW en Peter Dedecker (niets tegen Peter, hij is voorlopig de grootste commentator op deze blog en heeft mij al veel doen nadenken), maar wel de manier waarop de media aan berichtgeving doen. De berichtgeving gaat heel veel over de strijd en de personen en (neer mijn mening) te weinig over inhoud, problemen en oplossingen)

Het moet dus eigenlijk niet verbazen dat uit het jongerenrapport gisteren in De Morgen bleek dat 50% van de jongeren niet geïnteresseerd zijn in politiek. Dat is enorm veel en ook enorm spijtig. Want waarschijnlijk hebben die jongeren, als ze goed geïnformeerd zijn, wél zinnige dingen te zeggen over ons beleid maar vormt de politieke soap die de media afspelen een barrière met een dusdanig negatieve connotatie dat jongeren gedemotiveerd zijn om zich er voor in te zetten. Wij zijn een apolitieke wereld aan het creëren met een politieke  klasse die het voor het zeggen zal hebben.

Dit is een probleem dat opgelost moet worden voor we afzakken in een maatschappij waar het conflict regeert en de term politiek enkel maar walging oproept. Ik heb daar bepaalde ideeën, die zijn (toegegeven) aan de extreme kant, maar ik hoop dat iedereen inziet dat het zo niet verder kan. We riskeren dat de gedegouteerden het aftrappen en dan blijven enkel de degoutanten over.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s