Pensioenen herdacht

De keuzes die wij als maatschappij maken zijn niet altijd rationeel. Zo ook de pensioenen. Op dit moment vraagt de overheid een pensioensbijdrage die, afhankelijk van hoe groot die was op het einde van je carrière, resulteert in een bepaald pensioen. Ondanks het feit dat die bijdragen relatief hoog zijn zijn wij nog steeds bij de laagste pensioenen van Europa. Er zijn in ons land mensen die te oud zijn om nog te werken maar toch in armoede leven. Dit gaat volledig voorbij aan het doel van het pensioen: een middel om te voorkomen dat mensen die te oud zijn om te werken in de armoede terecht komen. En eigenlijk zijn wij te rijk om toe te staan dat mensen in armoede terechtkomen, zeker als zij te oud zijn om daar iets aan te doen. Afbeelding

Maar er is ook een andere zijde. Er zijn ook mensen die een ruim pensioen krijgen. Velen omdat ze daar ook echt voor gewerkt hebben. Het is logisch dat iemand die daar voor werkt ook van een hoger-dan-nodig pensioen kan genieten. Maar de vraag is: wat heeft een overheid daar mee te maken? Als de armoedegrens voor iedereen hetzelfde is en het doel van de overheid enkel is om armoede bij ouderen te voorkomen, dan moet het niet investeren in een tweede en derde peiler, noch in verschillende pensioenen voor verschillende mensen. Wie een hoger pensioen wilt kan daar zelf voor sparen zonder hulp van de overheid.

Concreet zou een oplossing zijn dat iedereen hetzelfde vaste pensioen krijgt dat boven de armoedegrens ligt. En alle extras die mensen daar bovenop willen , daar kunnen mensen zelf voor zorgen.  Op deze manier daalt het gemiddelde pensioen iets van een 1050€ per maand terwijl het huidige pensioengemiddelde ergens tegen de 1300€ ligt. Ja, dat is een besparing van (1,84miljoen gepensioneerden x 250€ =)  460 miljoen € per maand of 5,5 miljard per jaar (exclusief de besparingen op 2de en 3de pijler). Het probleem is natuurlijk dat je dat niet zomaar kan invoeren omdat dat oneerlijk is tegenover werknemers die al een pensioen hebben opgebouwd. Idealiter gebruikt men het grootste deel van deze besparing om de pensioensbijdragen af te schaffen of te verminderen, hetgeen eerlijker is (omdat meer werken nu niet leidt tot meer pensioen) maar ook een daling geeft van de lasten op arbeid (waar zowat elke politieke partij voorstander van is).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s