BTW, Belangrijk om Te Weten

Als je de nieuwsmedia mag geloven ligt er een voorstel op de onderhandelingstafel om de BTW te verhogen van 21% naar 22%. Concreet zou dit betekenen dat de prijzen die wij betalen in de winkel zullen stijgen met 0,826%. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor de overheid is het dat wel: het zou enkele honderden miljoenen tot anderhalf miljard kunnen opbrengen. Het zou onze noodlijdende staatskas zeer goed van pas kunnen komen. En het beste is: die honderden miljoenen komen zowel van consumenten als van bedrijven want waarschijnlijk stijgt de prijs van producten niet met die 0,826% maar zullen bedrijven hun prijzen voor btw een stukje doen dalen om zo niet te veel klanten te verliezen door de stijging. Het lijkt dus een eerlijke maatregel, maar dat is het zeker niet.

Laten we beginnen met de mensen, de consumenten: wie betaalt hier de BTW? In theorie iedereen, maar in de praktijk weten we eigenlijk dat er een groep mensen zijn die geen BTW betalen op hun etentjes, laptops, auto’s, iPads etc. Zaken die een grote brok zijn uit het budget van de gemiddelde mens, daar kan een zelfstandige of iemand met een NV of een andere financiële constructie een ferme korting op krijgen. Ik wil hier zeker niet afgeven tegen de zelfstandigen die dit statuut nodig hebben (allesbehalve, mijn vader is ook zelfstandige). Maar het feit is dat iedereen die kapitaalkrachtig is en/of veel verdient wel een of ander financieel construct heeft dat hem of haar toestaat BTW te “besparen”. Met als resultaat dus dat een verhoging van de BTW een grotere impact zal hebben op de laagste klassen dan op de hoogsten. Ik dacht dat het principe was: de sterkste schouders dragen de grootste lasten?

Anderzijds zijn er de bedrijven. Zij betalen enkel BTW op de producten die ze hier verkopen en bijgevolg voelen exporterende bedrijven nies op vlak van verkoop. Maar iedereen die hier in België zaken verkoopt, van uw buurtwinkel tot uw kapper, die voelt het wel. Is er enige reden waarom zij meer belast moeten worden? Maar sterker nog: een hogere BTW betekent een hogere loonkost. Als loontrekkende maakt het niet uit hoeveel euro’s je krijgt, het maakt uit hoeveel je met die euro’s kan kopen. Omdat de prijzen in de winkel stijgen betekent dat dat je minder kan kopen met je loon en je loon dus minder waard wordt. Dit zorgt ervoor dat bedrijven die hun werknemers hetzelfde loon willen blijven geven een meer gaan moeten betalen. Of anders gezegd: de loonkost stijgt. Ik dacht dat er consensus was om de loonkost te doen dalen?
Er zijn nog een hele hoop argumenten om geen BTW-verhoging te doen, maar ik ga ze niet allemaal toelichten. Ik denk dat het duidelijk is dat het geen goed idee is. Maar het is een gemakkelijke schijnplossing voor een regering zodat ze niet de moeilijke keuzes moet maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s