Over auto’s en arbeid

Ford Genk sluit. 10 000 banen staan niet op de tocht, maar in de storm. En het eerste wat ik hoor van beleidsmakers is: “laten we zien of we Ford geen geld kunnen geven zodat ze langer open blijven.” Dat is plat populisme en, erger nog,  het is ook ronduit dom. Niet alleen is het een aanfluiting voor alle mensen die ontslagen worden maar de pech hebben van niet in een grote fabriek te werken. Niet alleen is het vooral fijn voor mensen aan de top van Ford omdat zij toch afspraken negeren en er vandoor gaan met het overheidsgeld (zie voorbeelden als Opel en Arcelor). Maar vooral: het is maatschappelijk gezien totaal nutteloos.

Als maatschappij moeten wij er niet naar streven zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk te laten werken. Wij moeten er voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen nuttig werk verrichten. Want wat hebben wij er aan als iemand geld verdient met iets te maken dat niet nodig is? Dat was het probleem bij Ford: Ford Genk sloot om dat er overproductie is, omdat de automarkt verzadigd is, omdat het aantal auto’s per gezin niet meer zal stijgen (niet vanwege een te hoge loonkost). De tijden zijn veranderd, een bedrijf als Ford beseft dat en vermindert zijn productie om zijn verlies te beperken (voor alle duidelijkheid: de Europese tak van Ford boekte afgelopen kwartaal verlies). Hoewel ik vind dat die managers te veel verdienen, neem ik dat Ford als bedrijf niet kwalijk. Liever dit dan dat ze de overheid om nog meer geld vraagt zodat ze mensen kunnen laten werken terwijl het helemaal niet nodig is. Maar de vraag komt dan natuurlijk: wat is wel nuttig werk? En is dat er wel?

Dat is er zeker. Er zijn massa’s mensen die allerhande zaken nodig hebben en die mensen zijn bereid om daarvoor te werken. Maar het probleem is dat de overheid daar moeilijk op kan ingrijpen. Enerzijds omdat er voor de meeste van deze zaken sowieso al voorzien wordt door de markt, maar vooral omdat bijkomende stimulans vaak niet nuttig is en tot overconsumptie leidt. Maar er zijn een aantal domeinen waar de overheid niet alleen de mogelijkheid heeft om in te grijpen, maar zelfs de plicht. Zaken die essentieel zijn voor onze gemeenschap, maar waar de markt niet op inspeelt tenzij de overheid het juiste kader schept. Ik praat natuurlijk over milieu- en klimaatproblemen. Zoals al eerder vermeld door verschillende media kunnen daar veel mensen aan het werk, maar belangrijker nog: het zou nuttig werk zijn. Want door hier als overheid een fatsoenlijk kader te creëren zet je niet zomaar mensen aan het werk, je zet mensen aan het werk om een betere wereld te creëren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s