Het einde van de hypothecaire aftrek.

Er is nu heel wat te doen rond het verdwijnen van de hypothecaire aftrek: Gaat Vlaanderen die wel compenseren? Heeft de federale regering wel goed gecommuniceerd? Wie is de schuldige van de paniekzaaierij?

Ik moet eerlijk zeggen: die vragen boeien mij matig tot niets. Ik vind het spijtig dat er van dit moment geen gebruik wordt gemaakt om de vraag te stellen: Wat is het nut van zo’n hypothecaire aftrek?

Kort gezegd laat zo’n hypothecaire aftrek mensen die een lening afbetalen voor hun huis minder belastingen betalen. Joepie! Op deze manier stimuleren we mensen om te kopen/bouwen in plaats van te huren. Want wie huurt is, zoals iedereen weet, vaak slechter af: er bestaat namelijk een relatie tussen huren en armoede (de vraag is natuurlijk wat veroorzaakt wat?). Dus zo voorkomen we misschien wel armoede. Maar helpt dit de mensen wel echt? Ik denk het niet.

Want iedereen, rijk of arm, kan hier gebruik van maken. Zo goed als iedereen die een huis koopt kan door zijn goedkopere lening dus een duurder huis kopen. Verkopers weten dat ze meer voor hun huis kunnen krijgen en bijgevolg stijgen de prijzen. Met andere woorden: mensen kopen hetzelfde huis, maar dan duurder. En raad eens op wiens kap dat dat gebeurt. Op kap van de mensen die geen lening aan het afbetalen zijn voor hun eigen huis. Op kap van de -meestal arme- huurders. Zij betalen mee zodat de mensen die genoeg geld hebben om een huis te kopen een even groot huis kunnen kopen als anders. Zij betalen dus eigenlijk verkopers van huizen wat extra.

Dus Kris, laat die wet maar langzaam uitdoven.

Advertenties

3 thoughts on “Het einde van de hypothecaire aftrek.

  1. Nochtans zijn er mensen die echt geen huis willen kopen. Sommige mensen kiezen bewust om huizen te huren omdat ze op die wijze vrij zijn om ergens anders te gaan wonen indien ze daar zin in hebben. Voor eigenaars van huizen is zo’n verhuis niet zo vanzelfsprekend. Dus ga ik ervan uit dat niet iedere huurder slechter af is, sommige zijn zelfs vrijer dan mensen die een huis kochten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s