Klasse!

Het begon met de N-VA. Maar kort daarne volgden de andere partijen snel om niet nog meer stemmen aan de N-VA te verliezen. En nu is het helaas ook over de taalgrens geraakt. De “middenklasse”. Elio benadrukt nu ook dat de “middenklasse” zeker niet te veel van de lasten mag dragen.

Hoe komt het toch dat politici (denken) stemmen (te) kunnen ronselen door een selecte groep van de mensen aan te spreken?

Middenklasse is volgens wikipedia “een sociale klasse, die bestaat uit personen die niet (meer) met hun handen (hoeven) werken. Dat is interessant, want het aantal mensen dat met zijn of haar handen werkt daalt jaar na jaar (tenzij we typen meetellen). Machines hebben veel handenarbeid vervangen: welke boer oogst met de hand?  Welk bedrijf bouwt er nog een auto zonder machines? Hoeveel kleren worden nog met de hand gemaakt? Tegelijk zijn er veel nieuwe jobs die geen handarbeid vergen: de gemiddelde job vindt plaats achter een computer. Zelfs zonder diploma ben je niet geboeid aan handenarbeid: callcenters bijvoorbeeld hebben enorm veel vacatures open staan.
Als ik rondvraag in de wereld rondom mij is er eigenlijk alleen maar middenklasse, of toch enkel mensen die zich als middenklasse zien. Dat lijkt eigenlijk onlogisch omdat ik weet dat de lonen van die mansen ver uiteen liggen. Maar als ik erover nadenk is het eigenlijk logisch, want wie wilt van zichzelf nu zeggen dat hij/zij tot de laagste of hoogste klasse behoort? Wie gaat zeggen dat hij/zij tot de armsten of de rijksten behoort?

Dus is de conclusie: Iedereen voelt zich aangesproken bij het horen van middenklasse. Dus er is maar één reden om de term middeklasse te gebruiken: om mensen het gevoel te geven dat er nog andere mensen zijn, buiten zij en de mensen rondom hen, die belast of minder bevoordeeld kunnen worden. Maar dat is niet zo. Ik kan enkel besluiten dat het gebruiken van de term middenklasse intellectueel oneerlijk is. Kunnen wij gezamelijk het woord terugbannen naar de middeleeuwen waar het vandaan komt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s