Hoeveel splitsen? Ceci n’est pas une question.

Toetsenborden zijn eraan versleten, kelen zijn ervan verschort en inkt is eraan opgeraakt: De staatshervorming.
Wat denk ik er dan nog aan toe te kunnen voegen? Wel, mijn analyse. Niet mijn voorkeur, wel een oproep:

Kies voor of een hervorming zonder meer bevoegdheden voor de deelstaten, of voor een zuivere splitsing van het land.
Want: een copernicaanse omwenteling / confederale staat / Belgische unie zorgt voor een afbouw van onze welvaartsstaat. Dat klinkt misschien een beetje gek, mar laat mij dit illustreren:

Beeld u in dat België effectief wordt opgedeeld zonder het land zelf te splitsen. Maar we leggen bijna alle bevoegdheden bij de deelstaten (ook belastingen, werkloosheidsuitkeringen etc.). En om het simpel te houden zullen we stellen dat er enkel Vlaanderen en Wallonië is.

Stel nu dat, in dit België2.0, Vlaanderen (om welke reden dan ook) de belastingen op de hoogste inkomens verminderd. Dit is niet alleen fijn voor de rijke mensen in Vlaanderen. Maar ook voor de rijken in Wallonië, want zij kunnen hun domicilie veranderen naar hun appartement in Knokke, of een huis over de taalgrens kopen om mee te genieten van minder belastingen. Dit heeft natuurlijk een negatief effect op de reeds povere Waalse staatskas. Dus zodra de Walen dit in de smiezen hebben doen zij ook hun belastingen dalen om de outflow van rijken te stoppen. Maar nu komt er ook minder in de Waalse kas (zowel doordat er minder rijken zijn als doordat zij minder betalen). Bijgevolg moeten ze schrappen in hun uitgaven: zij kiezen ervoor om de werkloosheidsuitkeringen te verminderen.
Die werklozen balen, maar zien in Vlaanderen direct het beloofde land. En omdat zij weldegelijk in hetzelfde land wonen als de Vlamingen is het maar een kleine moeite om over de taalgrens te stappen en daar nog steeds een fatsoenlijke uitkering te krijgen. Gevolg: Vlaanderen moet de uitkeringen verminderen… (enzovoort, enzoverder)

Conclusie: van zodra er een gewest gebruik gaat maken van zijn verkregen bevoegdheden, gaan de andere gewesten daar ook gevolgen van ondervinden in die zin dat zij uitgaven en inkomsten moeten beperken. En hoewel dit initiëel tot lichtjes meer efficiëntie zou kunnen leiden, zal het op de lange termijn leiden tot de volledige afbouw van de sociale welvaartsstaat. Alles van ziekenhuizen tot universiteiten zullen geprivatiseerd moeten worden.

Enkel een zuivere splitsing van het land kan nog de afbraak tegengaan.
Of een herfederalisatie.

Als deze sociale welvaartsstaat u lief is zal u radicaal moeten kiezen voor of tegen België. Maar zo’n halfbakken oplossing als een “confederale staat” is enkel interessant indien u voor zo weinig mogelijk staat bent.

Dit bericht is mede tot stand gekomen door de lessen van professor A. Decoster.

Advertenties

3 thoughts on “Hoeveel splitsen? Ceci n’est pas une question.

  1. Ik mis één aspect in uw analyse. Dat het voor Wallonië uit den boze is om de maatregelen die u voorspelt uit te voeren, zolang de PS aan de macht is – wat niet meteen schijnt te zullen veranderen. Bovendien, als het land wordt gesplitst, doet zich exact hetzelfde tafereel voor. Want de facto is een confederale staat een gesplitste staat. Een confederale staat kun je aanzien als een soort ‘verdrag’ tussen onafhankelijke staten – daar ligt het verschil met onze federale staat. Dus splitsen of confederaal zal dezelfde gevolgen hebben, aangezien het feitelijk hetzelfde betekent.

    • In combinatie met een “responsailisering” van de gewesten en een vermindering van de solidariteit (wat voorlopig nog steeds het plan is volgens mij) zal de PS de keuze hebben tussen zo’n maatregelen doorvoeren of leningen aangaan. En omdat je maar tot een bepaald moment leningen kan aangaan wordt na een tijd beleidsverandering de enige optie.

      Het grote verschil tussen een feitelijke splitsing en de confederale staat (of hetgeen dat de Belgische partijen eronder verstaan) is toch wel het paspoort. Ik kan niet werkloos worden en in Nederland gaan doppen. Maar ik kan wel in Wallonië gaan doppen omdat dat hetzelfde land is.

  2. Pingback: Luidop lachen « De wereld rondom ons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s