zonnepanelen

In the pensieve

Ruim een jaar geleden was ik op een soort politieke avond. Het was een heel leuk concept waarbij politici en “niet politici” zich vermengden in een café sfeer terwijl verschillende onderwerpen besproken werden. De avond verliep rustig en aangenaam rond een tafeltje met iemand van LDD en van SP.A. Maar toen het onderwerp zonnepanelen aan bod kwam viel mijn mond toch een beetje open.

“Ha, daar weet ik alles van!”, zei de man van LDD, “Ik leid namelijk en bedrjf dat zonnepanelen plaatst.” Iedereen rond de tafel geeft aandacht. “En ik ben tegen al die subsidies!”

Waarom zouden wij onze winst verminderen als mensen toch zonnepanelen blijven kopen?

Iedereen rond de tafel kijkt een beetje verbaasd: Hadden wij het onvindbare tegengekomen? Hadden wij een echte liberaal gevonden? Een liberaal die niet alleen liberaal is als het hem goed uitkomt, maar dat consistent is, ook als het betekent dat zijn bedrijf failliet gaat?

“Maar snijdt u niet in uw eigen vlees als u daartegen bent?” merkte een meisje aan de tafel op.
“Ja, dat mensen daartegen zijn begrijp ik.” zei een andere jongen, “Maar dat u daartegen bent verbaast mij.

De LDD’er nam nog een slok van zijn pint -duidelijk tevreden over de verbazing die hij veroorzaakte-, en vervolgt zijn verhaal. “Ik ben daartegen omdat die subsidies veranderen in winst voor het bedrijf. Wij weten dat mensen zonnepanelen kopen als we de terugverdientijd ergens tussen de 5 en de 10 jaar zetten. Dus waarom zouden we die nog naar beneden halen? Wij zouden ook nog perfect kunnen opereren zonder subsidies, we zouden gewoon minder winst maken.”

“OK dat subsidies nu overbodig geworden zijn. Maar als die er niet zouden gekomen zijn dan zou de zonnepanelenmarkt toch nooit zo gegroeid zijn? En zou de prijs van zonnepanelen ook nooit zo gedaald zijn.”

Hij had duidelijk moeite met daarop te antwoorden, maar zei uiteindelijk toch “Ja dat is waar.”

“Dus subsidies zijn niet altijd slecht?”

“Geen commentaar.”

Conclusies

 1. Subsidies waren essentieel in de creatie van de zonnepanelenmarkt die nu in België een piekproductie heeft van 7% van onze totale energiebehoeften.
 2. Subsidies zijn nu op zijn minst te hoog en moeten dringend terggeschroefd worden. Dit gaat waarschijnlijk niet ten koste gaan aan de plaatsing van zonnepanelen.
Advertenties

2 thoughts on “zonnepanelen

 1. Ik vind het grappig hoe je stilletjes de liberalen onderuit haalt. De onvindbare onzelfzuchtige liberaal is even onvindbaar als de onzelfzuchtige socialist.

  Maar goed, dat even terzijde vind ik het feit dat subsidies gewoon pure winst zijn voor het bedrijf niet vreemd. Dat is basiseconomie. Je geeft subsidies zodat de koper meer zou durven betalen voor de zonnepanelen, maar de bedrijven weten dit natuurlijk, waardoor ze wel eens meer zouden durven vragen. De bedoeling van de subsidies is hier niet om iemand winst te doen maken, maar om de aankoop van zonnepanelen te bevorderen. Hoewel dit zorgt voor meer winst voor het bedrijf en niet noodzakelijk meer winst voor de koper (natuurlijk zal er wel ergens een beetje winst zijn voor de koper) zijn de subsidies een illusie voor de kopers om te denken dat ze maar beter die zonnepanelen laten zetten. Natuurlijk werkt het wel om de belastingen voor niet-groene energie te verhogen (iets wat aan het gebeuren is dacht ik?). De energieleveranciers schuiven deze kosten door naar de kopers, waardoor gebruikers van niet-groene energie meer moeten betalen en misschien meer geneigd zijn om zonnepanelen te nemen.

  Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat die man in theorie (volgens mijn ongelofelijk kleine kennis van de economie) wel gelijk zou moeten hebben. Het is wel mooi van hem dat hij er principieel tegen is om subsidies te geven voor zonnepanelen omdat de winst naar de bedrijven gaat. Maar natuurlijk moet je afwegen of het het waard is om de koper een beetje te misleiden met subsidies als je in gedachten hebt om de groene energieconsumptie te verhogen. Want dat is waar het om draait.

  • Het is niet noodzakelijk logisch dat subsidies in een bepaalde sector de winst van de bedrijven verhogen. Als er perfecte mededinging meespeelt, vrije toegang tot de markt, aanbod en vraag in evenwicht en iedereen alle informatie krijgt, dan komt dat in het voordeel van de aankopers van zonnepanelen.
   Maar dat is dus niet het geval. Voor zonnepanelen moet je mensen laten langskomen om een offerte op te maken en na te laten gaan hoeveel energie er kan opgewekt worden. Omdat de meeste mensen maar 1 bedrijf laten langskomen is er weinig rechtstreekse concurrentie tussen bedrijven. Dus zijn zij niet gestimuleerd om hun prijzen tegen elkaar op te laten concurreren. Ook het feit dat het aanbod kleiner is dan de vraag helpt hierbij.

   Maar ik ben het eens met je laatste paragraaf: Het is terecht dat de gemeenschap meebetaald aan iets dat de gemeenschap ten goede komt(bv verminderde CO2 uitstoot). Maar je misleid de koper niet met subsidies denk ik. Mensen zijn aangetrokken tot het financieel rendement. Eigenlijk is het het meest interessant dat de overheid dat rendement (op welke manier dan ook) verhoogt indien de vraag naar zonnepanelen zou afzwakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s