Het zwarte goud, het zwarte gat.

Dit bericht werd geschreven op mijn telefoon tijdens een saaie les, dus sorry voor enige fouten. Verder wil ik ook benadrukken dat ik met brandstof hier brandstoffen voor voertuigen bedoel, en niet voor verwarming

Op standaard.be stond  gisterenochtend in het groot: Touring: ‘Onze koopkracht vloeit weg langs de brandstofpomp’ Als simpele persoon stel ik mij de vraag: kopen wij die brandstof niet? Is dat dan geen deel van onze koopkracht? Het probleem, zegt touring, is dat de accijnzen hoog zijn en de prijs daardoor veel te hoog wordt, en wij mensen kunnen nu eenmaal niet zonder olie. Dus stelt touring voor om die accijnzen te laten zakken, en als het ook nog even kan onze lonen te laten stijgen naargelang het grillige verloop van de brandstofprijzen.

Politici (van open-vld) zijn het daar mee eens en stellen voor om de accijnzen te laten dalen als de prijzen stijgen (een omgekeerde Cliquet ( geen idee waarom iedereen dit een moeilijk woord blijft noemen))

Dit is, als ik de wereld rondom ons zo bekijk, een eerder bizar idee. Wij zitten met een klimaatprobleem, een fileprobleem en een fijn stof probleem. Allemaal problemen waar de regering iets aan zou moeten doen volgens mij. Maar op de een of andere manier lijkt het duurder laten worden van de brandstof geen goed idee. Stel u voor dat mensen minder met de auto zouden rijden! Of dat een rit met de trein eindelijk goedkoper zou worden dan een rit met de auto. Dat zou heel erg zijn!

Dus stel u nu voor dat we de accijnzen effectief verminderen (of de brandstoffen zouden indexeren) . Dan zou volgens de micro -economische wetten de vraag stijgen en theoretisch gaat de olieprijs zelf dan nog eens een beetje stijgen door de verhoogde vraag. Het zou ons dus misschien minder kosten, maar er zou veel meer geld uit België vertrekken  naar de olieproducerende landen.

Touring heeft een beetje gelijk. Onze koopkracht vloeit weg langs de pomp. Maar dat is maar tijdelijk, want ik hoop dat de verhoogde inkomsten uit accijnzen de regering in staat stelt om te investeren in alternatieven. En de verhoogde prijzen een stimulans zijn voor mensen om gebruik te maken van deze alternatieven.

Want dat is beter dan te goedkope brandstof, waarbij ons milieu,onze mobiliteit, onze onafhankelijkheid en ons geld wegvloeit langs de pomp.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s