Waarom er nooit een regering met de N-VA gevormd zal worden.

Ik wil hier graag vandaag een bubbel doorprikken: Vele mensen rondom ons, met op kop enkele mensen van de open-VLD, denken dat er een regering gaat gevormd worden met de N-VA. Dat gaat niet gebeuren want de N-VA kan (en zal) met geen enkel staatshervorming akkoord gaan.

Waarom niet?
Wel, ik denk dat we kunnen vertrekken van het idee dat de meeste mensen in de eerste plaats op de N-VA gestemd hebben om een stevige staatshervorming te realiseren.

Beeld u eender welke staatshervorming in die nog realistisch is (dus niet de splitsing van België of het volldig afschaffen van het federale niveau). Ja? Stel nu dat deze aanvaard wordt door iedereen, en geïmplementeerd wordt. Laten we de staatshervormingen die u zich nu inbeeld onderverdelen in 2 categorieën: staatshervormingen die de mensen te zwak zouden vinden, en staatshervormingen die de meerderheid van de mensen goed genoeg zouden vinden. Stel dat het een staatshervorming is die niet voldoende is, en de N-VA gaat daarmee akkoord. Dan gaan ze heel veel moeite hebben met campagne te voeren de volgende verkiezingen. Hoor je De Wever al zeggen: “Vorige keer was niet zo goed, maar nu gaan we het beter doen!”? De mensen die een stevige staatshervorming eisen zullen zich terug verdelen over de rechtse partijen en de N-VA verliest al die kiezers die ze nu gewonnen heeft. We weten dus dat deze staatshervorming nooit aanvaard zal worden.
Maar stel dat het een sterke staatshervorming is? Eentje die dit land beter doet functioneren en een verdere staatshervorming (tijdelijk) overbodig maakt. Stel dat iedereen dat aanvaard? Dan slaagt de N-VA in de opdracht die de meeste kiezers hen gegeven hebben: dit land hervormen tot een meer leefbare “confederatie”. Bijgevolg maakt de N-VA zich overbodig voor veel kiezers en lopen ze tegelijk het risico om één van hun grootste argumenten te verliezen, namelijk dat België (het federaal niveau) niet werkt. Dus eigenlijk gaan ze dit ook nooit aanvaarden.
Ze weten dat, als ze hun doel willen bereiken, een akkoord in de weg staat.

Hoe het verder zal gaan
Dus we weten dat er geen akkoord gaat komen met de N-VA. Maar we weten ook dat er zo naderhand eens een regering moet komen. Bijgevolg moet er een andere regeringsvorming komen zonder N-VA. (dat, of geen regering). Er is natuurlijk een probleem: de N-VA gaat zich niet vriendelijk excuseren en zich van tafel verwijderen. De andere partijen gaan de N-VA er moeten uitkegelen (dat, of geen regering). De overige partijen vormen een regering zonder of met een (te) zwakke statshervorming en er wordt geregeerd tot de volgende verkiezingen (met N-VA supersterk in de oppositie). Bij de nieuwe verkiezingen gaan er nog meer mensen ontevreden zijn over het gebrek aan stevige staatshervorming, en gaan de argumenten van de N-VA nog sterker overkomen (zeker dingen in de aard van: “Die andere partijen hebben zich laten doen door de franstaligen, maar wij hebben voet bij stuk gehouden”). Bijgevolg gaat de N-VA (waarschijnlijk) een nog grotere score halen. En dan gaan de poppen aan het dansen, want waarschijnlijk kan er dan een Vlaams front gevormd worden en zal het compromis nog verder weg zijn.

Schaak, maar geen schaakmat
Het ziet er dus naar uit dat de N-VA zeer stevig staat, en dat de kaarten zo geschud zijn dat de overige partijen geen andere keus hebben. Maar dat is niet zo. Er is één mogelijkheid die de andere partijen hebben: een regering zonder de N-VA, met een stevige staatshervorming. Maar dat is natuurlijk veraf. Een stevige staatshervorming was moeilijk met de N-VA, het zal er niet makkelijker op worden zonder zolang er niemand besef heeft van de problemen die ze kunnen verwachten volgende verkiezing.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s