staken

De werknemers van Inbev staken. Want er worden superveel mensen ontslagen terwijl dat Inbev het relatief goed doet. Dat is evil.
Maar je kan het ook positief bekijken: Inbev is in staat om evenveel bier te produceren met 263 mensen minder. Bravo! Waarschijnlijk is het al langer mogenlijk om die mensen te ontslaan. Maar nu pas wordt dat nodig omdat ze hun schulden proberen in te lossen die ze gemaakt hebben door Anheuser-Bush over te nemen.
Of zo’n overnames nu goed of slecht zijn is iets waar ik nu niet over ga uitbreiden wegens beperkte tijd.

We gaan eens een stapje terug nemen: We kunnen evenveel produceren, met minder mensen. Ik denk dat iedereen dat ziet als iets positief. Maar in de context waar we het vandaag zien is dat negatief want er zijn mensen die daardoor hun werk verliezen. En de centen die dat dan extra oplevert gaan in de zakken van aandeelhouders. Of dat dit nu eerlijk is daar ga ik ook niet over uitbreiden.

Maar waar ik wel over ga uitbreiden is het systeem. Want eigenlijk gebeurt het constant dat de innovaties van zodanige aard zijn dat er minder mensen nodig zijn om hetzelfde werk te doen. Als dit de enige factor was dan zou iedereen op den duur werkloos worden. Maar “gelukkig” consumeren wij meer tezamen met het feit dat er innovaties gebeuren. Hierdoor kunnen ontslagen vermeden worden. Dat is het liberale economische systeem van continious growth.
Als er -zoals nu met de biermarkt gebeurt- een stagnering is van de consumptie, terwijl er innovaties blijven gebeuren, dan leidt dat tot ontslagen.

Maar, helaas, is dat een het probleem. Want dit impliceert dat, om iedereen aan het werk te kunnen houden, er constant meer geconsumeerd moet worden. Constant moeten er meer grondstoffen verbruikt worden, tot aan het oneindige toe. Maar deze planeet is, weeral helaas, eindig. We denken dat we dingen ecologischer kunnen maken. Maar wat voor nut heeft ervoor te zorgen dat de dingen die we consumeren minder CO2 uitstoten als we toch steeds meer consumeren?

Ja, het is waar dat we steeds beter kunnen recycleren, maar dat blijft heel beperkt. Kijk maar eens rond en vraag je af: wat is hier nu gerecycleerd? Wat gaat rechtstreeks in de bruine zak als ik het niet meer nodig heb?
Bij deze dus ook een warme oproep voor het steunen van het 2de hands-circuit!

————————————————————————————————————-

Deze post ligt in de lijn van de wereld van vandaag en morgen. Ik wilde het concept nog eens benadrukken en toepassen op een huidige situatie. Ik probeer zoveel mogelijk mensen de wereld rondom ons te laten zien zoals ik ze zie.

Advertenties

One thought on “staken

  1. Thomas,

    Zeer goed voorbeeld van een enorm relevant thema voor het ogenblik.

    Meeste grote veranderingen zijn gevolgd uit crisis, grote maatschappelijke problemen, na geweld en oorlog,… Een mens heeft het duidelijk nodig om met de neus op de feiten geduwd te worden voordat hij aan verandering begint te denken. De werknemers van InBev worden met hun neus op de feiten geduwd nu, maar dat zal alleen hun wereld veranderen en nog niet de algemene. Ik vrees dat we dus nog een crisis of nog grotere “schandalen” mogen verwachten voordat er echt iets gaat veranderen.

    Ik volg je volledig in je mening dat dit systeem aan verandering toe is;-).

    Andreas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s